Постколоніальна метушня. Рецензія на фільм Чорна пантера: Ваканда назавжди

12 листопада 2022, 17:19
Кадр із фільму Чорна пантера: Ваканда назавжди (Фото:Marvel Studios)

В український прокат вийшов фільм Чорна пантера: Ваканда назавжди — продовження картини Чорна пантера, яка у 2018 році наробила галасу як мінімум у США.

Той фільм хоч за своєю структурою і був стандартним супергеройським блокбастером відзначився наповненням: в ньому розповідалася історія першого темношкірого супергероя, який був представником потужної й маловідомої нації вакандійців. Сама ж Ваканда символізувала омріяну землю обітованих афроамериканців: наддержаву на Африканському континенті де всі освічені, сильні, вільні й рівні. Але потужний старт цієї історії розбився о трагедію. Чедвік Боузман, який дуже вправно зіграв короля Т’Чаллу (тобто Чорну Пантеру) несподівано помер від онкологічного захворювання під час пре-продакшну фільму Ваканда назавжди. Режисер і сценарист Раян Куґлер спішно почав переробляти сюжет продовження. Результат хоч і торкається серця нотою туги за другом, але на жаль не виводить «Чорну пантеру» на якісь нові рівні.

Фільм починається із вмирання короля Т’Чалли та спроб його молодшої сестри Шурі сконструювати ліки із серцеподібної трави. Але сад де росла ця трава у 2018 році знищив Кіллмонгер, синтезувати нову у Шурі не виходить, Т’Чалла таки помирає.Минув рік жалоби та жителі Ваканди все одно знаходяться у деякій розгубленості, адже короля чи королеви у їхній країні все ще немає. На троні сидить королева-мати Рамонда, але це бачиться скоріше як вимушене рішення. Немає у Ваканди й захисника — нової Чорної Пантери.У такій ситуації зазвичай активізуються суперники, заздрісники, вороги. Це, по-перше, деякі західні країни, які хочуть дістатися до надцінного металу вібранію, а, по-друге, підводне королівство Талокан, що з’явилося з нікуди і яке на чолі зі своїм захисником Намором жорстко спонукає Ваканду об'єднатися та знищити той самий колективний Захід.Шурі, Рамонді та іншій політичній та науковій еліті вакандійців треба переформатувати свою ідеологію та знайти нарешті нову Чорну Пантеру, щоб показати силу всім цим піраньям.

2. Виконання

Фільм Ваканда назавжди це повернення до класичного Марвелу із його простотою, пафосом, екшном, актуальним моралізаторством. У буремній Четвертій фазі де були провали (Чорна вдова), експерименти (Вічні), розіграші (Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля, Тор: Любов і грім) його не вистачало. Сконструйованим у класичному форматі Шан-Чі та Людині-павуку 3 своєю чергою бракувало серця. Тут його вдосталь. І треба віддати належне чи то режисеру, чи то продюсеру Кевіну Файгі: покійного Чедвіка Боузмана майже не експлуатували, обійшлося і без цифрових трюків з реконструйованим обличчям. У фокусі фільму Чорна пантера: Ваканда назавжди почуття матері, сестри, коханої, побратима, які втратили рідну, системоутворюючу для їхнього життя і для життя їхньої країни людину. І це справді гідний фокус.

Та проблеми у фільмі Раяна Куґлера також серйозні й системоутворюючі. Авторам так і не вдалося заповнити вакуум, що з’явився після смерті Боузмана. Чорна Пантера у його харизматичному виконанні приковувала до себе очі. Шурі, Рамонда, генерал Окоє та інші були яскравим оздобленням того образу не більше. Такими вони й залишилися у другій частині. Але їх все ж таки спробували зробити колективною противагою Боузману: він на одній чаші терезів, вони всі на іншій. Не вдалося впіймати навіть рівноваги. Рамонда (Анджела Бассетт) має всі задатки потужного лідера, але вона королева-мати, їй за статусом призначено сидіти у тіні й іноді кидати звідти репліки (там же, наприклад, сидить королева-мати у серіалі «Корона»). Генерал Окоє (Данай Гуріра) — солдат і при всій своїй харизмі багато на себе не візьме. Те ж саме стосується і Вінстона Дюка і його кремезного вождя М’Баку.

Marvel Studios

Жереб центральної фігури за відсутністю інших варіантів впав на тендітну Шурі (Летиція Райт) та вона так і залишилися в образі молодшої сестри, яка якщо що, то підстрахує і зробить корисний гаджет, але харизми в неї не багато.З підводною країною Талокан також не все гаразд. Так само як Ваканда вона несе на собі відблиск колоніалізму, але більш, так би мовити, болючий. У цьому сенсі Талокан — це ображена версія Ваканди, темний двійник. Їхнє бажання підкорити колишніх пригнічувачів виглядає з логічної точки зору кумедно: навіть разом із Вакандою це невеличкі королівства, які дуже навряд чи зможуть завдати серйозної шкоди, наприклад, США де є, наприклад, Халк і Доктор Стрендж.Та логіка в таких фільмах не головне. Тут криється ідеологія, моральне ядро другої «Чорної пантери». Вона продовжує розвивати теми наслідків колоніалізму, в цьому випадку західного, і упирається у питання «Що робити із колишніми загарбниками?». Це питання й зависає між гордою, але миролюбною Вакандою і гордим, але жорстким Талоканом.

На чиєму боці автори зрозуміло так само як зрозуміло, що вся ця філософія в підсумку з питання «Що робити із колишніми загарбниками?» трансформується у менш напружене питання «Навіщо жити виключно минулим?».Між цими протилежностями довгий, звивистий шлях, що у фільмі Ваканда назавжди вилився у майже три години не те щоб рівного за темпом і цікавого дійства. Екшн тут нудний і його мало, персонажа який би притягував погляд знову ж таки немає (Шурі слабенька, Намор звичайно сексуальний у своїх плавках, але все одно не тягне: він душний), спроба ввести нового супергероя — геніальну студентку МТІ Рірі Вільямс також знану як Айронхарт — провалилася, бо про неї забуваєш десь посередині фільму, а під кінець запам’ятовуєш хіба що жахливим костюмом. У всій цій епічній метушні Ваканда вигадує себе наново, стає знову сильною, при цьому обирає мир і можливо у третій частині їм всім буде, що сказати. Але поки що перед глядачем задовга поминальна пісня, плач за марвелівським Гільгамешем, який чисто по-людськи можна зрозуміти й важко додивитися до кінця.

Вердикт НВ — 6/10

Перед авторами стояла дійсно непроста задача: переписати й зняти у стиснутий строк продовження великого хіта, але без головного героя, який несподівано помер. Вони вирішили піти чесним шляхом і винести це горе на люди, показати як його переживають. За спробу п’ятірка, за виконання трійка.

Чорна пантера: Ваканда назавжди

2022 рік

Режиссер — Раян Куґлер