Генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич — про Венеціанський кінофестиваль спеціально для НВ STYLE.

Венеціанський кінофестиваль — найстаріший кіноогляд світу — проходить на острові Лідо вже в 76-те.

Він тішить гостей яскравими прем'єрами і зоряними іменами в програмі, але традиційно не обходиться без скандалів.

За звання переможця в цьому році бореться 21 фільм, серед яких, і картини визнаних майстрів, які критики вже називають майбутніми кінохітами, і обережні, але теж помітні дебюти.

@ НВ

Скандал у Венеції

Серед фільмів-претендентів на Золотого Лева Венеціанського кінофестивалю 2019 — Прачечна Стівена Содерберга, спродюсований Бредом Піттом До зірок, Джокер з Хоакіном Феніксом, Мартін Іден П'єтро Марчелло, Про нескінченність Роя Андерсона, Справа Дрейфуса Романа Поланскі.

Останній, до речі, і став винуватцем одного зі скандалів, якими, ще не встигши початися, вже прославився 76-й Венеціанський кінофестиваль. Кіноогляд піддали нещадній критиці за те, що включив до конкурсної програми новий фільм скандального режисера.

Директор фестивалю Альберто Барбера стійко тримав удар, заявляючи, що вважає це рішення правильним. «Історія мистецтв знає багато художників, які вчинили той чи інший злочин, але ми все одно захоплюємося їхніми роботами», — пояснював свою позицію Барбера на прес-конференції з нагоди відкриття фестивалю.

Що й казати — в будь-якому випадку після фільму Одного разу в Голлівуді Квентіна Тарантіно ім'я Романа Поланскі знову у всіх на слуху. На острів Лідо опальний режисер привіз свою нову картину Справа Дрейфуса — історичний трилер про суд над Альфредом Дрейфусом, французьким євреєм, якого звинувачували в шпигунстві. Критики вже називають цей фільм головним в кар'єрі 86-річного Поланскі, багато хто захоплюється його режисерської формою в такому віці.

Головні прем'єри і «оскарівська кампанія»

Нова робота японського кінорежисера Хірокадзу Корееда Правда з Катрін Деньов і Жюльєтт Бінош у головних ролях стала фільмом відкриття фестивалю. Ще зовсім недавно Катрін Деньов відвідувала Україну, будучи почесною гостею 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю, а тепер удостоїла своєю присутністю і Венеціанський кіноогляд. Режисер, який в минулому році отримав Золоту пальмову гілку Каннського кінофестивалю за Крамничних злодюжок, у новій картині знову приділяє увагу темі складних сімейних стосунків, буквально зіштовхуючи своїх героїнь — старіючу кінодіву і її доньку. До речі, це перший фільм Корееда, знятий французькою та англійською, а не японською мовою.

Ажіотаж на фестивалі викликав фільм До зірок режисера Джеймса Грея, який спродюсував Бред Пітт. Герой фільму відправляється в космос, щоб врятувати Галактику від катастрофи, а допомогти йому має його зниклий багато років тому батько. Думки критиків щодо цієї картини розходяться. Хтось розчарований і звинувачує фільм в зайвій банальності і емоційності. А хтось відзначає гру Бреда Пітта і називає його одним з головних фаворитів майбутнього Оскара. До речі, не дарма кажуть, що саме на Венеціанському кіноогляді неофіційно починається «оскарівська кампанія» — багато американських фільмів, представлених тут у фестивальній програмі, потім відправляються на Оскар.

Україна на Венеціанському кінофестивалі

Приємно, що цього разу на Венеціанському кіноогляді представлена Україна — не лише вперше, а ще й надзвичайно щедро. Наш кінематограф представляють відразу три роботи в різних програмах. Так, в основному конкурсі бере участь фільм Пофарбоване пташеня Вацлава Маргоуля, знятий за підтримки Держкіно України. Це історія дитини, яку відправляють до Східної Європи, намагаючись врятувати від переслідувань євреїв в період війни.

У програмі Обрії - другій за значимістю програмі Венеціанського кінофестивалю — представлена картина Атлантида Валентина Васяновича. Це фільм про майбутню перемогу у війні з Росією — про повернення окупованого Донбасу до складу України. До речі, професійних акторів у картині немає - режисер свідомо відмовився від роботи з ними і залучив до зйомок волонтерів і військових, які брали участь в бойових діях на сході України.

Також у Венеції в програмі Тиждень критики покажуть фільм Парфенон — копродукцію України, Литви та Франції. До цієї програми вибирають найцікавіші дебюти з усього світу. Парфенон — повнометражний дебют литовського режисера Мантаса Кведаравічюса.

Крім того, поза конкурсом у Венеції відбудеться прем'єра нового документального фільму українського режисера Сергія Лозниці Державні похорони, основою якого стали архівні кінохроніки, зняті в перші дні після смерті Сталіна.

Інші події Венеції

Уже кілька років поспіль в рамках Венеціанського кінофестивалю проходять великі прем'єри великих серіалів. Цього року саме тут показали перші серії Нового Папи режисера Паоло Соррентіно, в яких разом з Джудом Лоу також можна побачити Джона Малковича і Шерон Стоун. Цілком очікувано сиквел популярного серіалу викликав небувалий ажіотаж серед глядачів.

Традиційно Венеціанський кінофестиваль не обходиться без критики з приводу гендерної нерівності. В цьому році в конкурсній програмі всього 9,5% фільмів зняті жінками. Для порівняння: в програмі Одеського кінофестивалю було 54% фільмів жінок-режисерів, на Берлінале — 40%, на кінофестивалі в Торонто — 30%. У цьому році на Венеціанському кінофестивалі вперше за всю історію пройшов семінар про гендерну рівність.

При цьому директор кіноогляду, виступаючи на відкритті семінару, все одно зазначив, що, на його думку, на кінофестивалі звалюють занадто велику відповідальність за гендерну рівність в кінобізнесі, адже дискримінація жінок часто починається ще на етапі підготовки кінопроектів. Він також зазначив, що близько 25% всіх кінострічок в цьому році присвячені жінкам. Але в будь-якому випадку, за словами директора, на досягнення гендерного паритету, швидше за все, підуть роки.

Редактор: Юлія Найденко