І нову програму. 6-й Київський тиждень критики представив постер

25 серпня, 15:04
Нова фестивальна програма охоплює шість гумористичних стрічок (Фото:Кадр з фільму За двома зайцями (1961))

Шостий Київський тиждень критики представив цьогорічний постер. На ньому зображена Майя Дерен — уродженка Києва, яка в середині минулого століття започаткувала американський авангард у кіно.

Також оголошено першу з чотирьох програм, із яких складатиметься цьогорічний кінофестиваль. Створена спільно з Довженко-центром, програма Історія української комедії охоплює шість гумористичних стрічок від 1929 до 1994 року. У добірку ввійшли як добре знайомі українцям фільми, так і відносно недавні знахідки, які тривалий час були недоступні для перегляду.

«Комедія — вкрай важливий жанр для України. Саме з комедії почалася наша справжня література — Енеїда Котляревського. Так через комедію світ почув українську мову. Саме комедія була й найпопулярнішим жанром у кіно. З комедії починав свій шлях у режисурі Олександр Довженко, а комедійне кіно в Радянському Союзі неодноразово ставало чудовою можливістю провозити контрабандно приховані мотиви, питання національної ідентичності й рідну мову. …Сьогодні, в один з найважчих періодів для нашої країни, все це здається нам вкрай важливим», — коментує кінознавець Довженко-центру й один із кураторів Київського тижня критики Станіслав Битюцький.

Програму оголосили 25 серпня не випадково: це приурочено до ювілею українського режисера та сценариста Миколи Шпиковського, чиє 125-річчя відзначається цього дня. Його Хліб порівнювали зі славнозвісною Довженковою Землею, а його робота Гегемон відкривала щойно збудований кінотеатр Жовтень у 1931 році.

В програмі Історія української комедії будуть показані:

● Відкриє нову програму авантюрно-пригодницьке роуд-муві Шкурник (1929) Миколи Шпиковського. Воно було заборонене до показів одразу після виходу на екрани й перевідкрите Довженко-центром уже в 2011-му. Події картини розгортаються у громадянську війну в Україні, а її головний герой — чоловік «поза політикою», який почергово пристає то до червоних, то до білих, то до анархістів.

Штепсель одружує Тарапуньку (1957) — напівавтобіографічна історія пригоди двох фронтових друзів, які шукають творче вираження та особисте щастя. Створений зірковим естрадним дуетом Юрія Тимошенка та Юхима Березіна фільм став першою з семи частин комедійної кінофраншизи, популярної на теренах колишнього Радянського Союзу.

● Також буде показана сатирична стрічка За двома зайцями (1961) за мотивами п'єси Михайла Старицького. Картина Віктора Іванова зображує абсурдний любовний трикутник, за яким стежить весь Поділ. Упродовж тривалого часу ця постановка була справжнім глядацьким хітом. Щоправда, весь Союз, включно з УРСР, багато років передивлявся фільм у російськомовному дубляжі; оригінальну українську доріжку було знайдено й відновлено у 2010-х за сприяння Довженко-центру.

● Ще одна культова комедія — Пропала грамота (1972) Бориса Івченка, де виконав одну з найбільш відомих своїх ролей Іван Миколайчук. Вільна екранізація однойменного оповідання Миколи Гоголя розповідає про подорож двох козаків до Петербурга. Одинадцять років стрічка пробула під забороною радвлади як «ідеологічно неправильна».

Вперед, за скарбами гетьмана (1993), єдина стрічка режисера Вадима Кастеллі — суміш містики, шпигунського бойовика та фантасмагорії. Фільм розповідає про нащадка гетьмана Полуботка, який, дізнавшись про своє коріння, рушає за легендарним золотом, відправленим колись в Англію його знаменитим прадідом. Водночас чоловік стає ціллю для КДБ, і вітчизняної мафії, КПРС і ЦРУ.

● Заключною в добірці стане розширена версія картини Очікуючи вантаж на рейді Фучжоу біля пагоди (1994) Михайла Іллєнка. Повний іронії, легенд, байок та анекдотів, фільм контрастує з українським поетичним кіно та водночас лишається відданим його традиціям. Нащадка українців, які колись емігрували за океан, закидає в українське село, але він прагне возз'єднання зі своєю коханою. Місцями дії фільму є то придніпровські містечка й села, то узбережжя Флориди з Бермудським трикутником. Відповідно, сюжет є то поєднанням народного фольклору й демонології з фантастичними елементами та іронією, то пародією на спагеті-вестерни та пригодницькі фільми.

надано пресслужбою

Київський тиждень критики — міжнародний фестиваль арткіно, кураторами якого є українські кінокритики: співзасновниця Спілки кінокритиків України Дарія Бадьйор, кінознавець Довженко-центру і режисер Станіслав Битюцький, колумніст і автор видань LB.ua, Фокус та DTF Magazine Сергій Ксаверов і кінокритикиня Анна Дацюк.

Програма складатиметься з чотирьох секцій: окрім програми Історія української комедії, на фестивалі покажуть міжнародну програму з хітами головних світових кінофестивалів, тематичну ретроспективу культової кінокласики та програму Фокус. Традиційно в межах події відбудеться нагородження премією Кіноколо, яка в 2022 році відзначить свій перший ювілей.

Шостий Київський тиждень критики триватиме з 20 до 26 жовтня 2022 року в кінотеатрі Жовтень.