Блоги

17 березня, 21:13

Багаті на вітаміни та мінерали. Три найкорисніші весняні продукти

Наталія Самойленко

Дієтолог та ендокринолог, директорка Клініки дієтології Самойленко

Для підтримки здоров’я приготуйте запечену спаржу, суп із зеленого гороху або тост з редиски та авокадо

Після довгої зими та холоду немає нічого кращого для підтримки здоров’я, аніж зустріти весну барвистим смаком свіжих сезонних продуктів, багатих на вітаміни та мінерали. Ось деякі з найкращих весняних овочів та страви, які ви можете спробувати з них приготувати.

Аспарагус. У спаржі багато клітковини, вітамінів А, С і К, а також фолієвої кислоти. Вітамін А важливий для підтримки здоров’я наших очей. Вітамін К бере участь у процесі згортання крові, а його дефіцит може призвести до таких проблем, як неконтрольована кровотеча після травми та пошкодження шкірного покриву. Споживання достатньої кількості вітаміну К допомагає забезпечити згортання крові належним чином. Але якщо ви приймаєте препарати для розрідження крові, такі як варфарин, варто ретельно стежити за кількістю цього вітаміну в раціоні. Проконсультуйтеся з лікарем, щоб переконатися, що продукти, багаті вітаміном К, такі як спаржа, безпечні для вас.

Спаржа також є хорошим джерелом антиоксидантів, серед яких вітамін А та вітамін Е. Ці антиоксиданти допомагають організму боротися з вільними радикалами, які пошкоджують наші клітини та сприяють запаленню.

Антиоксиданти, що входять до складу гороху, зменшують запальні процеси в організмі

Харчові волокна в спаржі допомагають нормальному функціюванню травної системи. Вони живлять корисні бактерії у товстому кишківнику, які допомагають організму перетравлювати їжу та засвоювати важливі поживні речовини.

Нерозчинна клітковина у складі спаржі сприяє зниженню концентрації «поганого» холестерину у крові. Окрім того, спаржа містить калій, важливий для підтримки нормального стану серцево-судинної системи.

Спаржа багата фолатом, який важливий для утворення еритроцитів. Фолієва кислота допомагає клітинам правильно ділитися та рости до потрібного розміру. Вона має вирішальне значення протягом перших місяців вагітності — цей вітамін допомагає органам дитини правильно формуватися та запобігає таким проблемам, як вроджені дефекти мозку та хребта.

Спробуйте смажити спаржу на грилі, запікати зі спеціями та оливковою олією extra virgin, додавати в салати, омлети або страви з пастою.

Горох. Горох багатий білком, клітковиною та вітаміном С. Також він містить каротиноїди лютеїн і зеаксантин. Ці поживні речовини допомагають захистити ваші очі від хронічних захворювань, таких як катаракта та вікова дегенерація жовтої плями, а також діють як фільтри від шкідливого синього світла.

Горох також містить багато клітковини, яка допомагає переміщувати їжу через кишечник для легшого травлення. А антиоксиданти, що входять до його складу, зокрема вітамін С, вітамін Е, цинк, катехін, епікатехін, зменшують запальні процеси в організмі.

Клітковина та білок, якого також багато в гороху, допомагають регулювати процес засвоєння крохмалю. Білок і клітковина сповільнюють розщеплення вуглеводів і допомагають контролювати рівень цукру в крові. Дослідження показують, що дієта з високим вмістом білка знижує постпрандіальний (після їжі) рівень цукру в крові у людей з діабетом 2 типу.

Крім того, магній, калій та інші мінерали, що містяться в цьому овочі, можуть знизити ризик підвищення кров’яного тиску.

Зробіть горохове пюре, змішавши варений горох з невеликою кількістю оливкової олії, лимонного соку та м’яти. Ви також можете додавати горох у супи або ризото.

Або приготуйте суп із гороху та м’яти — зваріть свіжий або заморожений горох з цибулею, часником та овочевим бульйоном, а потім змішайте зі свіжою м’ятою та невеликою кількістю вершків.

Редис. Редис має низьку калорійність і високий вміст клітковини і вітаміну С, який діє як антиоксидант, захищаючи ваші клітини від пошкодження. Він також містить такі хімічні сполуки, як глюкозинолат і ізотіоціанат, які допомагають регулювати рівень цукру в крові. Вживання цього овочу також покращує природне вироблення адипонектину в організмі — більш високі рівні цього гормону можуть допомогти захистити від інсулинорезистентності. Редис також містить коензим Q10, антиоксидант, який допомагає попередити розвиток діабету.

Поряд з іншими сполуками, редис містить індол-3-карбінол, який покращує процес виведення токсинів печінкою.

Редис також багатий мінералами, такими як кальцій і калій. Разом ці поживні речовини допомагають знизити високий кров’яний тиск і зменшити ризик ускладнень серцевих захворювань. Цей овоч також є хорошим джерелом природних нітратів, які покращують кровообіг.

Наріжте редиску тонкими скибочками та додайте її до салатів. Або приготуйте тост з редиски та авокадо: трохи підсмажте цільнозерновий хліб, покладіть зверху пюре з авокадо, нарізану редьку, посипте сіллю та перцем.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Другие новости

Всі новини