Для мене щавель — мабуть, головна перша зелень ранньої весни. Так, відразу виникає картинка: зелений борщ зі щавлем, зеленою цибулею та кропивою. Але є ще один рецепт, у якому звичний нам кислий щавель розкривається зовсім по-іншому. Вся справа в тому, що за рахунок додавання цукру можна отримати чудовий баланс солодкого та кисло-терпкого.
І ще момент щодо начинки. У рецепті ви знайдете пораду, яка дозволить вам зберегти всю начинку всередині пиріжків, і під час обсмажування нічого не витікатиме на сковороду в розпечену олію.
Інгредієнти
Для тіста:
- 3 склянки пшеничного борошна;
- 1 яйце;
- 1 склянка кислого молока;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- ½ ч. л. соди;
- 1 ст. л. олії.
Для начинки:
- 4 пучки щавлю;
- 5 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. картопляного крохмалю.
- Олія для розкочування тіста та обсмажування пиріжків.
Крок 1
Для початку необхідно замісити тісто. Ідеально, якщо вам вдасться використати справжній домашній кефір або кисле молоко. Але якщо ні, то магазинний 2,5% варіант підійде.
Просіюємо борошно (так, це важливо), робимо в центрі заглибину, в яку вливаємо кисле молоко, олію, вбиваємо яйце і додаємо сіль, цукор і соду. За допомогою виделки розмішуємо всі інгредієнти до однорідності і тільки після цього потроху змішуємо з борошном. Починаємо виделкою, потім продовжуємо місити тісто руками. У результаті воно має вийти не надто тугим — як на вареники, навіть трохи м’якше. При натисканні тісто піднімається знову. Регулювати його твердість можна борошном або кефіром, але муки краще недокласти, ніж перекласти. Тепер настав час обернути тісто в харчову плівку і дати йому з півгодини відпочити. Тим часом займемося начинкою.
Крок 2
Щавель промити і дати обсохнути. Після цього дрібно нарубати гострим (це теж важливо) ножем і змішати з цукром і картопляним крохмалем. Саме додавання крохмалю в начинку дозволить не розтікатися рідини із розтопленого цукру та соку зелені. Кількість цукру, вказану в рецепті, можна змінювати на свій смак. Тепер начинка готова, тісто теж — воно стало м’якшим, еластичнішим і з ним набагато легше працювати. Час приступати до приготування пиріжків.
Крок 3
З тіста слід сформувати ковбаску діаметром 3−4 см і нарізати на шайби товщиною 1,5−2 см по 50−60 г. По суті, їхня вага і визначить розмір наших пиріжків. Тому, якщо хочеться, можна приготувати великі чи зовсім дрібні, на ваш смак. Наприклад, у Бесарабії вважається — чим краща господиня, тим дрібніше у неї пиріжки. Але саме ці пиріжки, я пам’ятаю, завжди були великого розміру.
Змащуємо робочу поверхню рослинною олією і розкочуємо тісто до товщини 2−3 мм, намагаючись отримати рівне коло. Краї змащуємо водою (так краще склеїться тісто), у центр викладаємо начинку, але тут важливо без фанатизму. Защипуємо краї так, щоб вся начинка сховалася. Формуємо пиріжок — притискаємо його таким чином, щоб місце защипа виявилося посередині. Тепер настав час смажити.
Крок 4
На сковороду наливаємо олію для смаження (рафіновану) і розігріваємо її. Викладаємо пиріжки та обсмажуємо на середньому вогні з двох сторін. Тісто почне трохи пузиритися і буквально за півтори-дві хвилини стане приємного золотистого кольору. Тепер — на серветку чи паперовий рушник, щоб видалити зайвий жир. І ось ви за крок від смачних весняних пиріжків. Наприкінці я рекомендую зовсім трохи посипати готові пиріжки цукровою пудрою — це просто смакота!
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут