Що таке Великий піст
У цей період віруючі відмовляються від деяких видів їжі та святкових забав, здійснюють духовні вправи та роблять благодійні пожертвування. Християни проводять цей період у молитвах, роздумах, відвідуваннях церкви та участі в обрядах та богослужіннях. Великий піст вважається однією з найважливіших подій у церковному календарі і вважається часом очищення душі і тіла, підготовки до Великодня та набуття духовної сили.
У 2023 році Великий піст триватиме з 27 лютого по 15 квітня. Вже наступного дня — 16 квітня — православні святкуватимуть найголовніше християнське свято Пасху.
Що можна їсти у Великий піст 2023
Під час посту можна вживати:
- овочі свіжі та мариновані, квашені та солоні;
- фрукти, ягоди;
- зелень;
- каші з круп, виготовлені на воді, без додавання олії;
- макарони та бобові;
- житній хліб;
- продукти із сої;
- горіхи, сухофрукти, насіння;
- гриби;
- мед, гіркий шоколад, халва, мармелад, козинаки, варення;
- чаї, компоти, квас, кисіль.
Календар харчування на Великий піст 2023
Календар харчування на Великий піст може різнитися залежно від звичаїв та традицій різних країн та регіонів. Проте, загалом, віруючі відмовляються від м’яса, риби, яєць та молочних продуктів, а також обмежують споживання алкоголю та цукру.
Календар харчування на Великий піст у православній церкві:
- Понеділок: суха їжа, холодна їжа без рослинної олії - увечері, один раз на день.
- Вівторок: гаряча їжа на пару, а також варена, тушкована та запечена, без додавання олії - увечері, один раз на день.
- Середа: суха їжа, холодна їжа без олії - увечері, один раз на день.
- Четвер: гаряча їжа на пару, а також варена, тушкована та запечена, без додавання олії - увечері, один раз на день.
- П’ятниця: суха їжа, холодна їжа без рослинної олії - увечері, один раз на день.
- Субота: гаряча їжа з олією — дозволено їсти двічі на день, вранці та ввечері.
- Неділя: гаряча їжа з олією — можна їсти двічі на день, вранці та ввечері.
- 7 квітня на Благовіщення та 9 квітня у Вербну неділю дозволяється риба та морепродукти.
- 8 квітня в Лазарєву суботу — дозволяється їсти ікру.
Від дотримання посту звільняються вагітні та годуючі жінки, діти до 14 років, люди з хронічними хворобами.
Меню щодня на Великий піст
Понеділок:
- Вівсянка на воді з фруктами та горіхами
- Гороховий суп з овочами
- Гречані каші з овочевим рагу
- Чай з м’ятою
Вівторок:
- Рисова каша з кус-кусом та овочами
- Салат зі свіжої капусти та моркви
- Смажений гарбуз та картопля на грилі
- Фруктовий компот
Середа:
- Ячна каша з овочами та зеленню
- Картопляний суп із грибами
- Овочеве рагу з тушкованими овочами
- Зелений чай
Четвер:
- Локшина з рисового борошна з овочами та соєвим соусом
- Салат зі свіжих овочів та зелені
- Печений баклажан із тушкованими грибами
- Компот із сухофруктів
П’ятниця:
- Рисова каша з овочами та тушкованими грибами
- Суп із бобових із овочами
- Гречана каша із запеченими овочами
- Чай з лимоном
Субота:
- Вівсянка на воді з фруктами та горіхами
- Салат зі свіжих овочів та зелені
- Запечений гарбуз із зеленими горошками
- Фруктовий компот
Неділя:
- Овочі та зелень
- Суп із бобових із овочами
- Картопляне пюре із запеченими овочами
- Зелений чай