Мы собрали лучшие рестораны для романтического свидания в День Валентина в Киеве, Харькове, Львове и Одессе. Все они входят в свежий Рейтинг ресторанов НВ
КИЕВ
КИЕВ
Adelle
Адреса: вул. Велика Васильківська, 29
Середній чек: 600 грн
Кухня: середземноморська

«Сучасний Тель-Авів у центрі Києва» обіцяє відвідувачам мережа Ресторани Гусовських. За кілька років братам-рестораторам Сергію та Євгену вдалося підняти ізраїльський стріт-фуд на кшталт фалафеля у піті, сабіха та шварми до рангу культових та зробити заклад одним із наймодніших ресторанів столиці. Особливо популярні тут сніданки: в ранковому меню є кілька видів шакшуки і лабне з грецького йогурту. Окремий вид задоволення — багатий вибір ізраїль­ських вин.
BAO
Адреса: вул. Мечникова, 14 / 1
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: китайська

У кухні ресторану поєднали несумісне — складну сучасну азійську кухню і колумбійський кулінарний запал зіркового шефа Ектора Хіменеса-Браво. Унаслідок такого симбіозу кожна страва з авторського меню вирізняється незвичними інгредієнтами та поєднаннями: салат із медузи, гостро-кислий курячий суп, карамелізований лосось та окреме меню з різними видами «правильних» китайських закусок до чаювання — дімсамів.
BEEF meat & wine
Адреса: вул. Шота Руставелі, 11
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: м'ясний ресторан

Дизайн ресторану в серці столиці нав­проти синагоги Бродського розробив професор архітектури Колумбійського університету Альберто Фойо. Тут все підкреслює: це королівство чесного та лаконічного продукту. М'ясо сюди привозять з Іспанії, Америки та різних регіонів України і готують на чотириметровому відкритому грилі. Серед рекомендованих страв американські мармурові стейки з органічної ферми та послуга Chef's table — вечеря від шеф-кухаря.
Bigoli
Адреса: Кловський узвіз, 7а
Середній чек: 650 грн
Кухня: італійська

Два гастрономічні кити італійської ресторації мережі La Famiglia — домашня паста та сирний моцарела-бар. Свіжу страчателу, бурату та буфало тут подають до власноруч приготованої шефом пасти біголі з качкою, морепродуктами, кроликом та білими грибами. Візитівка ресторану — велика колекція оливкової олії з ексклюзивними купажами з різних регіонів Італії. Щорічно Bigoli отримує Award of Excellence за поєднання вин з їжею, адже тут представлена одна з найбільших титулованих колекцій цього напою в країні.
Casa Nori
Адреса: вул. Борисоглібська, 1
Середній чек: 650 грн
Кухня: італійська

З італійської назва ресторану перекладається як Дім Норі — шеф-кухаря Андреа Норі, автора концепції першої на теренах України чикетерії-остерії. Такий формат поєднує сімейні рецепти остерії регіону Венето з класичним меню справжніх чикеті — невеличких італійських закусок із м'яса, риби, сиру й овочів. А щоб смакувало зовсім як в Італії, Норі готує всі страви переважно з автентичних продуктів, а пасту створюють на ручному пресі XVII століття просто на очах у гостей.
Catch
Адреса: вул. Володимирська, 12
Середній чек: 1.500 грн
Кухня: рибний ресторан

Назва однієї з наймодніших гастрономічних локацій столиці перекладається як «улов», і тому неважко здогадатися, де в місті слід шукати страви з найсвіжіших морепродуктів. У меню елітного проєкту мережі La Famiglia — 15 позицій риби, 8 видів устриць, 200 видів ігристих та 120 видів білих вин. Проте наголошують тут все ж на ексклюзивних частуваннях: раз на тиждень у ресторан привозять рідкісні види риби на кшталт махі-махі або баракуди. А в акваріумах мешкають норвезькі краби, морські їжаки та семикілограмові лобстери.
Chang
Адреса: вул. Ярославів Вал, 23а
Середній чек: 600 грн
Кухня: азійська

У бістрономії зі східним присмаком у старому центрі Києва завжди велелюдно й шумно, як і має бути у справжньому бістро. Основа місцевого меню — демократичні азійські страви, різноманіття яких не обмежується однією країною. У переліку смачненького — китайські дімсами і спрінг-роли, японські нігірі та суші-сети без рису, пельмені гьодзе та сяолунбао, купа різновидів в'єтнамського фо, а також традиційна азійська смажена локшина і рис.
Citronelle
Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 23
Середній чек: 800 грн
Кухня: французька

Магію на кухні ресторану творить відомий шеф Робан Каснабе — французький кухар із досвідом роботи в найкращих ресторанах світу, включаючи мішленівські. У київському закладі він поєднав класичну Францію з її куркою конфі та крем-брюле із власними сімейними рецептами на кшталт паризького шніцеля чи малинового кулі. Подають усю цю смакоту на ексклюзивному порцеляновому посуді під такі самі ексклюзивні вина. Спеціально для Citronelle відомий бренд Pierre Morlet Champagne створив шампанське під керівництвом Еріка Морле — головного «носа» домів Bollinger, Mumm, Moet, Perrier Jouet.
DOM № 10
Адреса: вул. Спаська, 10
Середній чек: 600 грн
Кухня: українська, європейська

«Наша кухня — це історія про дім, де би він не був», — кажуть у ресторані, що розташований в історичній будівлі колишньої архітектурної майстерні в серці старовинного Подолу. В антикварному інтер'єрі годують і справді як удома всім найулюбленішим — від андалузького гаспачо до домашніх пельменів. Щодня ранніх пташок у ресторані пригощають авторськими сніданками від шефа з додаванням прянощів і сезонних овочів з місцевого Житнього ринку.
Eastman
Адреса: вул. Велика Васильків­ська, 85 / 87
Середній чек: 650 грн
Кухня: азійська

Нове модне місце на гастрономічній карті Києва — останнє надбання мережі First Line Group, яку розвиває ресторатор Дмитро Запорожець. Ресторан азійської ф'южн-кухні в індустріальному стилі вражає авторськими інтерпретаціями кухні Близького й Далекого Сходу від індійського карі до японського рамена. Як у всіх закладах Запорожця, у Eastman по­любляють сніданки — окрім сирників та оладок тут нагодують лінивими варениками з манговим кремом, кукурудзою з кокосом і ранковим зеленим карі з яйцями. Запити смаколики пропонують еспресо з хурмою або полуничним квасом.
Egersund Seafood
Адреса:
  • вул. Хрещатик, 38, ЦУМ, 6‑й поверх
  • просп. Романа Шухевича, 2 т, Sky Mall, фуд-корт, 3‑й поверх
  • просп. Петра Григоренка, 32д
  • просп. Академіка Палладіна, 59
Середній чек: 450 грн
Кухня: рибний магазин-ресторан

Усі мешканці столиці знають: за найсвіжішою рибою та морепродуктами для домашніх експериментів слід їхати в мережу норвезьких бістро Egersund Seafood. Демократичний формат відкритих кафе у столичних ТРЦ компенсують страви з-під ножа, які тут готують із щоденних надходжень щойно виловленої риби. За барною стійкою можна отримати сети суші, боули, сандвічі зі скумбрією та оселедцем або ж замовити гриль з обраного на вітрині шматка лосося.
Fish&Pussycat
Адреса: вул. Басейна, 5б
Середній чек: 700 грн
Кухня: японська

У меню свого каліфорнійського суші-бару ресторатор Ігор Сухомлин зібрав повний перелік японської кулінарної класики — нігірі, суші, сашимі, татакі, хенд-роли, місо-супи та суші-боули. Поціновувачі нестандартних смакових поєднань рекомендують спробувати на сніданок місцеві панкейки зі смаженим бананом, беконом і місо-карамеллю. На обід варто замовити місо-суп із фуа-гра і трюфельною олією або посмакувати тартаром із тунця з гуакамоле і халапеньйо. На відміну від меню, в інтер'єрі панує повна еклектика: натуральне дерево і хром, декоративні люстри з металу, ліпнина та зістарені меблі.
Fujiwara Yoshi
Адреса:
  • вул. Солом'янська, 15а
  • вул. Михайла Драгомирова, 11
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: японська

Ресторан авторської японської кухні зіркового шефа Йошіхіро Фудзівари став відомим на все місто завдяки щотижневим гастрономічним шоу День тунця — коли ексклюзивну рибину вагою до 150 кг доставляють літаком до України, розрізають на очах у гостей та пригощають стравами з неї. Ще одна родзинка закладу — живе акваріумне меню, завдяки якому кожен шанувальник сіфуду може самостійно обрати живих крабів, лобстерів, лангустів та устриць для улюбленої страви.
Hey Guys
Адреса: вул. Дмитрівська, 60/19
Середній чек: 450 грн
Кухня: мультинаціональна

Концепція нового закладу Юрія Приємського, колишнього шефа ресторанів Spicy NoSpicy та Odessa, — зрозуміла кухня щоденного формату. Претендуючи на звання «найкращого бістро на районі», тут зробили максимально різноманітне меню: італійська піца, азійські поке, американські авокадо-тости та сучасна коктейльна карта. Не обійшлося й без спеціалітетів від Приємського — особливо гурмани хвалять пасту з рагу з ягняти, баклажани з вугром та бургери з білої риби.
Honey
Адреса:
  • Нижній Вал, 19 / 21
  • Ярославів Вал, 20
  • Хрещатик, 38, ЦУМ, 6‑й поверх
Середній чек: 400 грн
Кухня: кондитерська

Мережа маленьких затишних кондитерських Honey — солодке королівство для шанувальників свіжої випічки і тортиків. Хоча в меню є звичайні сандвічі, супи, яєчня та локшина, основний наголос зроблено все ж таки на солодкому: тут частують круасанами з малиною і маскарпоне, макарунами з сиром бергедер та молочним шоколадом, домашнім морозивом із печеним яблуком та цілою купою авторських десертів. Усе це гарно смакує з великим асортиментом комбучі, лимонадів, молочних коктейлів та какао.
Lucky Restaurant Vinoteque
Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 700 грн
Кухня: європейська

Авторське меню шеф-кухаря та гастромандрівника Володимира Ярославського рясніє стравами з усього світу — від поживних італійських до витончених французьких. Трюфель-бургер, пюре з пастернаку та язик теляти тут готують винятково з фермерських продуктів. Але головний предмет гордості закладу — найбільша в Україні винна карта, яка налічує більш як 4.000 позицій.
Mimosa Brooklyn Pizza
Адреса: вул. Басейна, 1 / 2
Середній чек: 450 грн
Кухня: мультинаціональна

Піцерію ресторатора Ігоря Сухомлина охрестили зіркою соцмереж і улюбленицею креативної столичної молоді завдяки модному інтер'єру та хрусткому бруклінському стріт-фуду з витонченими інгредієнтами — сиром буратою, гострим медом, соусом песто та трюфелем. Меню основних страв тут хоч і невелике, але досить вишукане: спагеті з мітболами та копченим йогуртом, гарбузовий суп з козячим сиром та ризото з телячими щічками
Musafir
Адреса:
  • вул. Саксаганського, 57а
  • вул. Богдана Хмельницького, 3б
  • вул. Рогнідинська, 4а
Середній чек: 300 грн
Кухня: кримськотатарська

Кримськотатарські страви з «правильною» рецептурою та домашня гостинність — на цих двох стовпах тримається концепція одного з найвідоміших кулінарних представництв півострова в Києві. В Musafir приходять поласувати справжньою долмою, янтиками, чебуреками та мантами. До столу також подають традиційні кримськотатарські напої — хошаф, айран і шербет. «Ми хочемо, щоб гості відчули себе якомога ближче до дому та до Бахчисараю», — кажуть творці закладу.
NAM
Адреса: вул. Велика Васильківська, 48
Середній чек: 900 грн
Кухня: в'єтнамська

Ще один азійський заклад, на кухні якого хазяйнує шеф Ектор Хіменес-Браво, стилізований під в'єтнамську колоніальну віллу XIX століття. Екзотичні рецепти сонячної країни відомий кулінар перетворив на високу кухню, що поєднує в кожній страві одразу п'ять смаків — солодкий, солоний, кислий, гіркий та гострий. Заклад відомий багатим переліком традиційних супів фо, закусок тім самів, рулетів з рисового паперу для немів та страв із морепродуктами. Окремої уваги заслуговують авторські мусові десерти, за якими зазвичай вишиковується черга.
Napule
Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська

Поціновувачі італійської кухні знають: чи не найсмачнішу піцу в місті готують у Napule, ресторані братів Гусовських. Справжню неаполітанську історію в серці Києва створює Джузеппе Іролло, шеф-піцайоло з Неа­полю, а автентичність 30 видів місцевої піци підтверджена міжнародним сертифікатом Associazione Verace Pizza Napoletana. Смакувати Італію, запевняють місцеві кулінари, найкраще разом із салатами з артишоків та прошуто під келих італійського білого вина.
Piccolino
Адреса: вул. Олеся Гончара, 67
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська

Цей італійський куточок вирізняється поміж конкурентів фокусом на локальні спеціалітети. У будь-яку пору року в меню можна знайти страви з артишоків, морепродуктів, чорного трюфеля та моцарели, а шеф особисто замішає для гостей пасту у велетенському шматку сиру. Підігріти апетит допоможе найбільша колекція ігристого вина Франчакорта — гостям пропонують продегустувати по келиху кожного з 13 видів фірмового напою регіону Брешія.
Ristorante 8 / 8
Адреса: просп. Героїв Сталінграда 8, корпус 8
Середній чек: 500 грн
Кухня: італійська

Переступаючи поріг маленького ресторану на столичній Оболоні, одразу розумієш: тут плекають домашній затишок. В інтер'єрі з цегляним муруванням на стінах, зістареними дерев'яними меблями та великою кількістю живої зелені гостей пригощають традиційною італійською піцою з горіхово-медовою гранолою та фокача з гуакамоле і салатом із томатів. На кондитерській вітрині особливої уваги заслуговують фірмовий десерт тирамісу, сорбети та йогурти, які можна придбати додому.
Samna
Адреса: вул. Івана Мазепи, 6
Середній чек: 1.200 грн
Кухня: східна

Ідейний натхненник нового київського закладу — ізраїльський шеф-кухар Меїр Адоні, який відкрив ресторани в Тель-Авіві, Єрусалимі, Берліні, Нью-Йорку та Барселоні. За автентичністю тут не женуться — гостям обіцяють близькосхідні страви на сучасний лад. Наприклад, Адоні використовує азійські спеції для приготування фірмових ізраїльських страв: карпаччо з баклажанами, кускуса зі смаженим гарбузом та паприкою, єрусалимського бейгла з доа та маринованими оливками, марокканських пончиків з фореллю та фініками. А смак незвичних спеціалітетів має підкреслити солідна винна карта з 250 варіантами напою.
Spicy NoSpicy
Адреса: вул. Велика Васильківська, 114
Середній чек: 550 грн
Кухня: азійська

Фішка цього ресторану, як неважко здогадатися з назви, — відсутність поділу страв на гострі й не гострі. Меню розроблене з урахуванням учень аюрведи, а отже, офіціант завжди допоможе підібрати суміш прянощів до їжі та коктейлів під настрій. Азійського фльору трапезі додасть відповідний декор, для якого використали 600 в'єтнамських кошиків та прикраси з різних куточків Азії. До речі, маленькі копії найцікавіших дрібничок можна забрати додому — в ресторані працює сувенірна крамничка.
Under Wonder
Адреса: вул. Велика Васильківська, 21
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська

У цілодобовому ресторані з вітражами й терасою співають оди класичним перлинам італійської гастрономії на кшталт ризото та равіолі, але в авторській редакції. Аби гості не занудьгували, в будні у другій половині дня тут проводять Aperitivo Time, а ввечері влаштовують Foodparing — майстер-класи з ідеального поєднання вишуканих страв із 50 марками місцевого вина.
Veranda on the river
Адреса: Набережне шосе, 11а
Середній чек: 950 грн.
Кухня: мультинаціональна

У двоповерховий ресторан на воді кияни приїздять за панорамою на схили Дніпра та вишуканою мультинаціональною кухнею з розмаїттям паст, суші-сетів та стейків. А віднедавна тут проводять фреш-шоу з обробки азійського тунця, щопонеділка влаштовують дегустації вина та ексклюзивного напівтвердого сиру з власної сироварні, а щовихідного проводять запальні вечірки з dj-сетами.
Vero Vero
Адреса: вул. Іллінська, 18
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська

Зелена тераса з фонтаном в італійській ресторації La Famiglia відома на весь Київ. Сюди приходять поласувати сирниками з топленого сиру, італійським морозивом gelato та численними варіаціями домашньої пасти. Улюблений напій ресторану — червоне тосканське вино К'янті, якого у винній карті налічується більш як 40 позицій. У теплу пору року гостей на літній терасі розважать симфонічними концертами та кінопоказами просто неба, а взимку — камерною музикою в закритому залі.
Vino e Cucina
Адреса: вул. Січових Стрільців, 82
Середній чек: 650 грн
Кухня: італійська

У черговому італійському закладі ставку зробили на п'янкі вина — солідна енотека разом із сирною кімнатою розмістилися на цілому поверсі трирівневої ресторації. Колекція налічує понад 1.000 різновидів вин з усієї планети, а також 100 марок шампанського і 50 сортів граппи. Ще один поверх займає піцерія з дров'яною піччю, а над нею — основна зала ресторану, де подають вишукані страви від шефа: ризото у головці сиру і тартар з яловичини, що готують на очах у гостей.
100 років тому вперед
Адреса: вул. Володимирська, 4
Середній чек: 600 грн
Кухня: авторська

Амбасадор української кухні у світі й відомий шеф-кухар ресторану Євген Клопотенко поєднав українську гастрономічну спадщину й сучасні кулінарні техніки, а отже, на звичайний борщ з котлетами в ресторані можна не розраховувати. Натомість меню вирує купою незвичних страв, таких як перепелиний бульйон із розою або пастернак із копченою сметаною. На десерт однозначно варто спробувати гамулу — яблучне суфле з бринзою й сидром.
ЖЗЛ
Адреса: вул. Велика Васильків­ська, 36
Середній чек: 650 грн
Кухня: мультинаціональна

Одне з наймодніших місць ресторатора Дмитра Запорожця відоме серед містян яскравими сніданками, інстаграмною локацією і простою поживною кухнею. У галасливому залі формату бістро гостям подають чіабату на натуральній заквасці, равіолі з лососем та артишоки на грилі. Особ­ливо пишаються бармени коктейльною картою, яку розробили за усіма правилами міксології й з урахуванням вибагливих смаків столичних поціновувачів.
Італійська редакція
Адреса: вул. Велика Васильків­ська, 43
Середній чек: 650 грн
Кухня: італійська

Філософія місцевих кулінарів — сучасна редакція канонічних італійських страв. Тісту для піци тут дають визрівати кілька місяців, тортеліні з індичкою подають під бульйоном на фермерській курці, а при нагоді пригостять новими варіантами класичних італійських десертів тірамісу, каннолі та баба лімоне. У барній карті окрім 100 сортів вина є п'ять авторських інтерпретацій легендарного венеційського коктейлю Белліні з додаванням ігристого та персикового пюре.
Китайський привіт
Адреса: вул. Івана Франка, 7
Середній чек: 450 грн
Кухня: китайська

Це первісток родини молодих рестораторів Кацуріних, які спеціалізуються на закладах азійського стріт-фуду. Цей ресторан не став винятком: у форматі демократичного бістро тут пропонують автентичні страви з різних провінцій Китаю під келих натурального вина чи чайного колд брю. Принагідно тут варто замовити смажені пельмені вонтони з креветкою в соусі світ-чилі, локшину з копченим тофу в сичуанському бульйоні, а для особливо сміливих — смажених цвіркунів або личинки зофобаса в кунжуті.
Мама Манана
Адреса:
  • вул. Нижній Вал, 23
  • вул. Григорія Кірпи, 5
  • вул. Прорізна, 22
  • вул. Велика Васильківська, 44
  • вул. Васильківська, 100а
Середній чек: 500 грн
Кухня: грузинська

У мережі демократичних хачапурних люблять традиційну грузинську кухню, витримане вино і дерев'яні меблі. Охочі поїсти вдосталь обирають хачапурі з-поміж 20 різновидів: окрім традиційних позицій тут є варіанти з сиром брі, пармезаном та фісташками, з червоною ікрою і навіть із фіо­летовою картоплею. Те саме з хінкалі: 10 різновидів грузинських пельменів не обмежуються м'ясними рецептами. Тут їх готують також із сиром дорблю, вишнею в чачі й лососем.
Остерія Пантагрюель
Адреса: вул. Миколи Лисенка, 1
Середній чек: 700 грн
Кухня: італійська

Перший заклад сім'ї Ресторанів Гусовських вважається альма-матер італійської кухні в Києві. За 20 років існування в Пантагрюелі довели приготування італійської класики до ідеалу і тепер експериментують із формами та смаками. У меню з-поміж домашніх паст і ризото з'явилися сміливі страви від шефа — динний сорбет із чипсами з прошуто, тепла закуска з білою квасолею й тунцем конфі, а також морські гребінці з кремом із цвітної капусти.
Прага
Адреса: просп. Академіка Глушкова, 1
Середній чек: 900 грн
Кухня: мультинаціональна

Вишукана ресторація біля озера в міському парку ВДНГ — заклад з історією, який вперше відчинив двері в 1956 році на місці Червоного трактиру, що згадувався в культовому творі Михайла Булгаков Біла гвардія. А вже в 1973‑му обідати до оновленої Праги приїздив сам принц Філіп, герцог Единбурзький, з дочкою принцесою Анною. Сьогодні ресторан більше схожий на заміську резиденцію, де годують улюбленими стравами — курячим бульйоном, камамбером на грилі, суші-сетами та класичним тартаром.
Публіцист
Адреса: вул. Січових Стрільців, 25
Середній чек: 600 грн
Кухня: мультинаціональна

У ресторані на місці старовинного видавничого дому шанують прості страви з краплею кулінарного креа­тиву та літературну історію, що відображається в інтер'єрі з друкованими вирізками на стінах. У тарілках панує поєднання простого і складного: піца з крабом, авокадо з буряковою начинкою і хумусом, бурата на житньому хлібі та чизбургер з котлетою з нутрії. Смакує все це під доб­ре відшліфовану коктейльну карту.
Тайський привіт
Адреса: пров. Чеховський, 2 / 48
Середній чек: 400 грн
Кухня: тайська

Сюди стікаються фанати азійської гастрономії, адже всі позиції в меню привезені з віддалених провінцій Таї­ланду особисто ідеологами закладу Дашою і Мішею Кацуріними. Меню очікувано максимально автентичне: тут готують справжній гострий том-ям на курячому бульйоні, на десерт подають солодкий липкий рис із манго та дикий чай, а після трапези можуть зробити класичний тайський масаж.
Улюблений дядя
Адреса: вул. Паньківська, 20
Середній чек: 650 грн
Кухня: східна

У цьому ресторані сповідують еклектику як естетичну, так і гастрономічну. Тому меню більш схоже на вибухову суміш східних страв із Марокко, Ізраїлю, Іраку, Єгипту, Туреччини та Греції. Ліванське табуле чудово співіснує в меню із турецькими бурекасами, а палестинський бабагануш уживається із марокканською пітою з мізками. Окреме задоволення — роздивлятися незвичний дизайн ресторану, що відтворює домашню полицю заморських трофеїв. Тут є й старовинне піаніно, мопед, колекція годинників та купа іншого антикваріату.
Хуторець на Днiпрi
Адреса: вул. Набережно-Хрещатицька, 10а
Середній чек: 600 грн
Кухня: українська

На кухні ресторану La Famiglia з 23‑річною історією панує стара доб­ра національна класика, привезена з різних регіонів країни. Меню багате всім, чим пишається українська кухня: сім видів сала та вареників, три види смальцю, п'ять видів борщу та 80 видів горілки у спеціально відведеному для неї приміщенні. Усе це можна скуштувати на терасі ресторану просто на воді або ж під час прогулянок Дніпром на кораблику, які тут влаштовують у теплу пору.
Чайка
Адреса: вул. Басейна, 5б
Середній чек: 600 грн
Кухня: грецька

Нова зірка на київському гастрономічному небосхилі — грецьке кафе, яке ресторатор Ігор Сухомлин відкрив на місці колишнього бістро Forever Young. Тепер тут частують улюбленими стравами сонячної Греції — фірмовою пітою, бобовим пюре фава, справжнім соусом тцацики, закускою з копченої ікри тріски тарамасалату, овечим сиром кефалаторі та, звісно ж, грецьким вином у півлітрових глечиках.
Черноморка
Адреса:
  • вул. Ярославська, 5 / 2
  • вул. Преображенська, 7
  • вул. Драгоманова, 6 / 1
  • вул. Юрія Іллєнка, 83а
  • вул. Княжий затон, 16д
  • вул. Бойчука, 1 / 2
  • просп. Науки, 8
  • просп. Перемоги, 1
  • просп. Героїв Сталінграда, 12 г, корпус 2
  • вул. Велика Васильківська, 49а
  • просп. Володимира Маяковського, 44б

Середній чек: 500 грн
Кухня: рибний ресторан

Мережа демократичних закладів перетворила небюджетний сіфуд на улюблену їжу киян — за розумні гроші тут можна сконструювати мікс із вагових морепродуктів у соусі на власний смак, продегустувати понад десяток видів устриць та додати до столу традиційний форшмак або тартар із лосося. Також у ресторані працює відкрита вітрина з найсвіжішими надходженнями, які можна замовити до столу або ж придбати для домашніх експериментів.
Чічіко
Адреса: вул. Ярославів Вал, 23а
Середній чек: 450 грн
Кухня: грузинська

Кулінари в Чічіко роблять акцент саме на сучасному присмаку грузинської кухні: хінкалі тут обсмажать на вогні або ж в мініатюрі подають до курячого бульйону, в хачапурі додають трюфельну пасту та шпинат, а ягня запікають із сиром горгондзола.
Шоті
Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 750 грн
Кухня: грузинська

Маленька кулінарна Грузія від братів Гусовських може позмагатися хіба що з вишуканою Францією: в меню є абхазура з телятини під вишневим соусом, морозиво з горіхового варення, десерт із сапераві та купа інших сміливих інтерпретацій від шефа. У винній карті закладу кілька десятків видів найкращого грузинського вина.
ЛЬВОВ
Amadeus
Адреса: пл. Катедральна, 7
Середній чек: 600 грн
Кухня: європейська

Стримана класика інтер'єру, правильно сервіровані столи та ненав'язлива жива музика — три речі, якими ресторан тримає публіку багато років. Особливої уваги в меню заслуговують супи від шефа, зокрема домашній капусняк у горщику. Також схвальні відгуки має багатий вибір м'ясних страв та ретельно підібрана карта червоних вин. Не нехтують на кухні закладу й інтернаціональними хітами на кшталт іспанської паельї, англійських фіш-енд-чипс та балканського коропа у сметані.
Mons Pius
Адреса: вул. Вірменська, 7
Середній чек: 500 грн
Кухня: м'ясний ресторан


Основна гастрономічна фішка закладу відомого львівського ресторатора Вардкеса Арзуманяна — класичний стейк як самодостатня страва. М'ясо тут готують у печі за температури 300 градусів, зовсім не використовують спецій, а смаковий діапазон варіюють за рахунок інших змінних — трав'яного чи зернового відкорму тварин, сухого або вологого дозрівання продукту та часу, що на все це витрачають. Окрім кухні Mons Pius є чим похизуватися: ресторан розташований у 300‑річній будівлі колишнього банку з виходом у старовинний дворик та реставрованим вітражем митця Яна Генріка Розена.
Ґвара
Адреса: вул. Братів Рогатинців, 32
Середній чек: 400 грн
Кухня: локальна


Цей заклад неодмінно є у списку must visit тих, хто полює на шедеври автентичної львівської гастрономії. Ґвара — один із небагатьох закладів у місті, де окрім вареників і картопляних пателень готують справжній львівський жур — м'ясний кислий суп, а також подають карменадлі — традиційні курячі шніцелі. Ну і, звісно, обов'язковим для замовлення є фірмовий торт Львівська гвара з маково-горіхових та медових коржів, кавового крему, настоянки, сирника з цедрою, вишні та безе.
Дуже висока кухня
Адреса: пл. Ринок, 14
Середній чек: 500 грн
Кухня: авторська


Кухня в ресторані мережі !FEST є справді високою за всіма критеріями: по‑перше, заклад міститься під дахом Венеційської кам'яниці на площі Ринок, а по‑друге, гостю надають можливість вигадати страву в межах свого уявлення про високу кухню. Тому меню тут очікувано відсутнє, як і стала ціна на страви. А оскільки концепція закладу обіцяє не тільки кухню, а й музику без посередників, гурманів під час трапези тішать вінілові платівки, що крутяться на велетенських грамофонах.
Єрусалим
Адреса: вул. Мечникова, 39
Середній чек: 350 грн
Кухня: ізраїльська

«Маленьке сімейне кафе зі смачною їжею та повагою до традицій наших єврейських бабусь», — характеризує свій заклад його власниця Льоля Ланда, львів'янка у другому поколінні з міцним єврейським корінням і дослідниця галицько-єврейської кухні. Меню включає різноманіття стандартних і не дуже хумусів, як-от із соленим лимоном або з буряком та чорносливом, а також асорті з трьох видів форшмаку. Особлива гордість Ланди — фарширований короп гефілте фіш і торт Наполеон «як у мами».
Пара Джанов і Портвейн
Адреса: вул. Лесі Українки, 12
Середній чек: 350 грн
Кухня: вірменська, європейськ

Винний бар із вірменським присмаком у старовинному львівському дворику — відносно нове надбання мережі ресторатора Вардкеса Арзуманяна, засновника відомих закладів Кентавр, Mons Pius та Шампанерія Х&Х. Назва ж цієї гастроточки точно розкриває концепцію: тут частують різними видами портвейну, хересу та вермутами. А щоб у гостей була можливість удосталь насолодитися напоями і не сп'яніти, в ресторації працює буфет із закусками та цілодобово подають сніданки. До того ж ласунів завжди радо пригостять женгалов хацем — традиційними вірменськими паляницями з різними начинками та 15 видами трав.
Ресторація Бачевських
Адреса: вул. Шевська, 8
Середній чек: 600 грн
Кухня: локальна

Ресторація Бачевських — не лише заклад із переліку обов'язкових для відвідування у Львові, а й зірка соцмереж. Оранжерея і внутрішній дворик ресторану тонуть у зелені, а світло сюди потрапляє через вікна у стелі. Гарно виглядають тут і традиційні галицькі рецепти у видовищній подачі — львівський сирник, суп журек або старольвівський салат із буряком, горіхами та чорносливом. Ну і жоден гурман не пройде повз наливкові підвали Бачевських та авторську коктейльну карту від бренд-бармена ресторації Івана Зелика.
ОДЕССА
Bernardazzi
Адреса: вул. Буніна, 15
Середній чек: 750 грн
Кухня: мультинаціональна

Квітучий внутрішній дворик ресторану Bernardazzi став своєрідним must see серед одеських гастролокацій. Але передусім сюди приходять посмакувати вишукане вино: місцева карта має більш як сотню сторінок, а винна кімната регулярно отримує престижні міжнародні нагороди за різноманіття асортименту. Програма розваг у Bernardazzi завжди насичена: винні фестивалі, сліпі дегустації, майстер-класи поєднання напою й їжі. До речі, остання тут не менш вишукана, аніж вино: серед фірмових страв є восьминіг під соусом брі та яловичий язик із мусом із копченого буряка.
Bruno
Адреса: вул. Грецька, 14
Середній чек: 600 грн
Кухня: фламандська

Гостей ресторану закликають досхочу насолоджуватися їжею та винами, як це заведено на півдні Франції та в Італії. Це вам допоможуть зробити максимально витончено: ресторан пригощає фірмовим лобстером із білою спаржею, гаспачо з камчатським крабом, панакотою з тархуну з грушевим морозивом або ж пастами і піцою від італійського бренд-шефа Паоло Бокколіні.
Dizyngoff
Адреса: пл. Катерининська, 5
Середній чек: 500 грн
Кухня: мультинаціональна

Ресторан, що носить прізвище першого мера Тель-Авіва, добре відомий туристам і одеситам двома фактами: вранці тут подають одні з найкращих сніданків у місті, а ввечері — коктейлі та ігристі вина на літньому майданчику. Тому ранкове полуничне лабне та сирники з білого шоколаду згодом змінює вечірнє меню закусок. В основному ж меню панує кулінарний авангард із локальних продуктів: італійське ризото з ізраїльського кускусу, тартар із форелі, крем-суп із чечевиці з йогуртом та м'ятою.
Fratelli
Адреса: вул. Грецька, 17
Середній чек: 800 грн
Кухня: італійська

На кухні Fratelli панують два принципи: виняткова натуральність італійських продуктів та екологічний підхід у їх приготуванні. Завдяки цьому, запевняють ідеологи закладу, вдалося домогтися максимальної смакової автентичності пасти з пюре з кальмарів, класичного філе доради по‑сицилійськи та справжньої неаполітанської піци. Окремої уваги заслуговує регулярне сезонне меню від шефа: цього вересня на зміну літнім спеціалітетам із додаванням цукіні прийшла ціла інжирна карта.
Kotelok
Адреса: вул. Садова, 17
Середній чек: 650 грн
Кухня: європейська

Kotelok — храм чорноморських мідій, які тут подають у всіх можливих варіа­ціях. Наприклад, у меню є понад десяток позицій молюсків у казанку під різними соусами, і при нагоді варто замовити варіант із кокосовим молоком і карі чи у вершках із сиром горгонзола. Також мідії подають у салатах, холодних закусках, обсмаженими на грилі або на пательні, як й інші свіжі морепродукти. Перелік останніх кожен день змінюється залежно від улову, тому про улюблені бички, камбалу і ставриду треба запитувати на місці.
Lou Lou
Адреса: вул. Катерининська, 6
Середній чек: 400 грн
Кухня: європейська

В Одесі є гарна традиція — снідати в бістро у стилі паризького шику. Ранкове меню тут складається з більш як 30 страв на основі яєць та здоби, серед яких чимало дивних поєднань: круасан із томленою щічкою, солоні сирники з грецьким йогуртом, авокадо-тост із креветкою та полуницею або ж омлет із карамелізованою морквою та паростками кукурудзи. А ось із заходом сонця заклад перетворюється на галасливий коктейльний бар, де подають мікси на основі бурбону і джину.
Monica Pinza Pasta Bar
Адреса: вул. Катерининська, 23
Середній чек: 400 грн
Кухня: італійська

Перше, що вражає на самому порозі, — строкатий декор двоповерхового ресторану з вінтажними сходами та велетенською кришталевою люстрою. Страви тут подаються на розписному італійському посуді, а бокали з просекко чи вином дбайливо підписують для кожного гостя. У меню є великі піци, маленькі пінци, пасти та равіолі за більш як демократичними цінами, а в барній карті особливої уваги заслуговує домашній лікер лімончело у кремовому варіанті.
Nonna Letizia
Адреса: просп. Олександрівський, 8
Середній чек: 450 грн
Кухня: італійська

Італійський ресторатор у третьому поколінні Роберто Армаролі переїхав до України майже 10 років тому і привіз із собою італійські кулінарні традиції 50−70‑х років. Так у меню з'явилися равіолі з копченою буратою і кальмаром, галушки ньокі з креветкою і чорним трюфелем та профітролі із заварним кремом і солоним шоколадом. Як і належить справжній італійській ресторації, винна карта в закладі Армаролі налічує близько сотні марок з усього світу.
Sabaneev Gourmet Garden
Адреса: вул. Сабанєїв міст, 4
Середній чек: 600 грн
Кухня: європейська

Sabaneev — ресторан, у якому візуальна естетика переплітається з історією. Основна частина закладу розташовується в мальовничому саду, створеному 150 років тому біля маєтку графської родини Толстих. Тому інтер'єр, так само як і кухня, витримано у витонченій ностальгічній традиції: у французьких альтанках біля фонтана на кованих меблях пропонують посмакувати фірмовим салатом Сабанєївський з ледве просмаженим лососем або ж окрошкою а ля рюс з індичкою. Як тут не замовити бокал французького ігристого?
Terrace. Sea View
Адреса: пляж Ланжерон, 1б
Середній чек: 650 грн
Кухня: європейська

У самому серці Ланжерону, на місці квиткових кас причальних катерів, розташований вишуканий ресторан із вітражами, живою зеленню і панорамним видом на море. У меню панує гастрономічний ф'южн в основі якого — різноманіття морепродуктів, від добірних устриць та лобстера до одеської камбали. Бувалі гості також рекомендують відвідати гастровечері від шефа, де він експериментує з авторською подачею разом із унікальними винами.
Veranda
Адреса: пляж Ланжерон, 65
Середній чек: 500 грн
Кухня: мультинаціональна

Власники закладу обіцяють гостям елегантний лаконічний інтер'єр, шум прибою і головне — родзинки одеської та європейської кухні у класичному, вегетаріанському, дієтичному або ж дитячому варіантах. Над м'ясом місцеві кухарі чаклують у тандирі й на мангалі, а особливо пишаються курчам тапака, свіжими рапанами і салатом цезар із креветками. На локації регулярно відбуваються вечірки, тематичні свята, пропонується і насичена дитяча програма.
YUG
Адреса: пров. Маячний, 15
Середній чек: 500 грн
Кухня: мультинаціональна

Головна перлина цього закладу — панорамна тераса з дерева та скла, з якої відкривається надзвичайний вид на море. Що стосується гастрономічних переваг, то тут подають дари Чорного і Середземного морів, м'ясні страви з Грузії й Балкан, а найкращі вина везуть з Італії й півдня Франції.
Дача
Адреса: Французький бульвар, 85, корпус 15
Середній чек: 650 грн
Кухня: локальна

В один із найстаріших закладів ресторатора Савви Лібкіна на Французькому бульварі приходять за правильним одеським форшмаком, фірмовою баклажановою ікрою та справжньою чорноморською тюлечкою. У меню є всі надбання локальної кухні, рецептуру яких за роки роботи місцеві кухарі відточили до ідеалу. А оскільки Дача працює на території відреставрованої старовинної садиби, її візитівкою є усамітнені столи в парковій зоні, мальовничий фонтан та власний мінізоопарк.
Причал № 1
Адреса: пляж Ланжерон
Середній чек: 450 грн
Кухня: мультинаціональна

Ще одне місце на одеському узбережжі, де завжди можна спокійно повечеряти з гарним видом на море, взимку зігрітися біля каміна в ресторанній залі, а влітку — пообідати на терасі чи скористатися пляжем. У меню є все просте та улюблене для невибагливих: від салату олів'є до цезаря, від окрошки до французького рибного супу буйабеса.
Тавернетта
Адреса: вул. Катерининська, 45
Середній чек: 650 грн
Кухня: італійська

Ще один заклад Савви Лібкіна, де знають все про домашню італійську пасту в будь-яких її видах. Тому в меню окрім звичних карбонари та лазаньї є ще дюжина інших видів: великі равіолі гранде з креветкою та маскарпоне, фарширована паста джирасоле з куркою в шалфейному соусі, італійські пельмені аньолоті з кроликом, пласкі спагеті лінгвіні з рожевим сиром та білими грибами. Популярна закуска ресторану — італійський коржик пьядіна з різними начинками на кшталт прошуто з моцарелою або козячого сиру зі шпинатом.
У Ангелових
Адреса: вул. Вячеслава Чорновола, 4
Середній чек: 600 грн
Кухня: локальна

Девіз цього маленького сімейного кафе — місцеве, сезонне, свіже. Шеф-кухар, волонтер та одночасно власниця закладу Ірина Ангелова щодня власноруч готує для гостей, займається консервацією і шукає нові інгредієнти, тому меню перебуває в постійній динаміці. Наприклад, тут може на кілька днів з'явитися бессарабський хліб з мирудою, паприкою та чебрецем, або ж салат з 11 видів помідорів. Окрім того, в закладі повсякчас відбуваються дегустації локальних вин, серед яких є й пляшки від ексгубернатора Міхеіла Саакашвілі. Це кафе вважається культовим місцем паломництва гастролюючих поетів, акторів та літераторів.
Хаджибей
Адреса: вул. Катерининська, 31/33
Середній чек: 300 грн
Кухня: кримськотатарська

Тут місцеві кулінари зібрали найкращі гастрономічні надбання кримськотатарської кухні в демократичному форматі. Тому в меню Хаджибея завжди є нетипові для одеської гастрокарти янтики, чебуреки, долма, сарма та декілька видів піде — коржів у формі човна з телятиною, овочами, фетою, бараниною та моцарелою. А ще шеф щодня готує для гостей величезний казан справжнього кримськотатарського плову, за яким вишиковується черга. У барі можна замовити фірмові настоянки, а на десерт попросити принести сирний пиріг із кизилом.
ХАРЬКОВ
Don Omar
Адреса: вул. Харківська набережна, 2а
Середній чек: 500 грн
Кухня: європейська

Заклад позиціонується як океанічний ресторан і спеціалізується на стравах французької та нідерландської кухонь із використанням морепродуктів. Так, в меню є тартар із крабом, шпинатний крем-суп із креветками, морський гребінець із соусом голландез та широкий вибір живих устриць. Гордість ресторану — 11‑метровий 1‑тонний морський акваріум із мешканцями глибин.
Jord
Адреса: вул. Трінклера, 2
Середній чек: 500 грн
Кухня: європейська

Творці цього ресторану акцентують на здоровій кухні, тому кухарі використовують органічні сезонні фермерські продукти й суперфуди. У меню переважають сучасні європейські страви, серед яких боул із кіноа, авокадо та рослинним м'ясом, попкорн із креветок і тістечко шу з кремом із горгонзоли й малиново-апельсиновим кюлі. Також відвідувачі звертають увагу на сніданки та ланчі, які тут подають зранку аж до пізнього вечора.
Osteria il Tartufo
Адреса: вул. Культури, 20в
Середній чек: 450 грн
Кухня: італійська, середземноморська

Цей домашній ресторан італійської кухні пропонує традиційні страви Апеннінського півострова в авторському трактуванні шеф-кухаря Сальваторе Лео. Окрім середземноморської класики, італієць вніс до меню кілька родинних страв. Також тут готують морський язик лемонсоль із каперсами під соусом піно гріджіо, філе індички з броколі й цитрусовим соусом, а з солодощів — сицилійські каннолі з кремом із рикоти й шоколаду. До всіх страв пропонують вина з різних регіо­нів Італії.
Наша дача
Адреса: вул. Батумська, 4а
Середній чек: 500 грн
Кухня: європейська, українська

Концепція закладу ресторатора Дмитра Запорожця — затишна заміська дача, куди кожен прагне втекти від метушні великого міста. Відповідно кухарі власноруч печуть хліб, готують домашню пасту, варять варення та в'ялять овочі. У меню паштет із курячої печінки з джемом із ревеню й полуниці, традиційні страви на відкритому вогні, домашнє морозиво та цукерки ручної роботи. Також заклад пишається винною картою, яка налічує близько 120 позицій.
Чехов
Адреса: вул. Сумська, 84/2
Середній чек: 450 грн
Кухня: мультинаціональна

Інтер'єр ресторану відтворює спокій заміської дворянської садиби. У меню представлені популярні страви традиційної європейської кухні в сучасному трактуванні. Тут подають голубці з креветками, качину грудку з вершковою полентою, а на десерт виносять фісташковий трюфель із білим шоколадом, вершками та лікером.