При определенных условиях. Как получить пользу от витамина С

3 ноября 2020, 02:12

Накоплению витамина С внутри клеток способствуют биофлавоноиды

Вітамін С (аскорбінова кислота) — це топ-вітамін, про який знають навіть діти. Проте «вітамінки» «вітамінкам» рознь, і часто ми купуємо жовтенькі, чи оранжеві, чи білі таблеточки вітаміну С, сподіваючись, що він нам допоможе «зміцнити імунітет» і взагалі це корисно.

Видео дня

Так от, вітамін С «працює» лише за певних умов — якщо він поєднаний із біофлавоноїдами. Ще їх називають вітаміноподібними речовинами або вітаміном Р.

Біофлавоноїди не дають нам постаріти — вони сповільнюють дію фермента гіалуронідази і стримують процеси деградації гіалуронової кислоти, яка входить до складу міжклітинного матриксу (того середовища, в якому знаходяться всі наші клітини). А сполучна тканина — це всі хрящі, зв’язки, міжхребцеві диски, суглоби, серцеві клапани, судини (включно із коронарними), шкіра. З часом матрикс старіє — білки змінюють свою структуру, змінює свою структуру колаген.

Ведіть здоровий спосіб життя і додавайте в раціон ягоди

Тому вітамін Р зменшує проникність та ламкість капілярів, сприяє накопиченню вітаміну С всередині клітин (він ефективніше працює), позитивно впливає на роботу ендокринних органів (підшлункової та щитовидної залози, яєчників, сім'яників та інших).

Біофлавоноїди погано всмоктуються в кишечнику, але їх дуже любить кишечна мікрофлора, тому від ягід омолоджується її склад, і ми стаємо здоровішими, покращується структура судин, знижується ризик розривів, утворення тромбів, запалень, зокрема, нейрозапалень (з яких починаються і нейродегенеративні захворювання, включаючи хворобу Альцгеймера, деменцію, хворобу Паркінсона та інші).

Тим, хто переживає, щоб не підхопити коронавірус — ведіть здоровий спосіб життя, підтримуйте здорову масу тіла і додавайте в раціон ягоди.

А ще надавайте перевагу ягодам перед солодкими фруктами. І молодість буде з вами довго.

На фото — моя щодення чашка ягід (саме цю я приготувала, збивши пів склянки настою шипшини із ягодами чорноплідної горобини).

Горобина — унікальна ягода, найбагатше джерело антоціанів (біофлавоноїдів), які стримують старіння. Вживання горобини збільшує синтез білка Клото, який підвищує чутливість клітин до інсуліну, тобто знижує ризик інсулінорезистентності та цукрового діабету 2 типу та прискореного старіння і хвороб, із ним пов’язаних.

До речі, білок Клото назвали в честь древньогрецької богині Клото, яка ткала нитку життя людини.

Однією з найбільших помилок є відмова від чорноплідної горобини через те, що «вона понижує тиск» — щоб суттєво понизити тиск, треба зсти дуже багато ягід, а пів склянки дадуть лише оздоровчий ефект.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Присоединяйтесь к нам в соцсетях Facebook, Telegram и Instagram.

Показать ещё новости
Радіо НВ
X